De impact van de coronacrisis op HR

Het voorbije jaar was voor iedereen een bijzonder jaar door de heersende pandemie. In onzekere tijden wachtte velen de uitdaging om de juiste prioriteiten te stellen. Hoe groot was de impact van Covid-19 op de werking van HR? Via een onze online HR Barometer survey deelden 104 organisaties hun ervaringen en bereikten Hudson & Vlerick dit jaar 363.631 medewerkers in België.

General
11.06.2021
Ellen Volckaert

Prioriteiten verschuiven

Niet geheel onverwacht zagen we in het opmerkelijke jaar 2020 heel wat verschuivingen op de HR-prioriteitenlijst in vergelijking met de stabiele jaren ervoor. De gezondheidscrisis duwde drie prioriteiten naar boven op de agenda die voor de crisis niet eens zo hoog scoorden: welzijn, nieuwe manieren van werken en digitale transformatie. Maar dit betekent niet dat de vroegere topprioriteiten, zoals leiderschapsontwikkeling en leren & ontwikkelen aan belang hebben ingeboet. Integendeel, deze domeinen tonen zich redelijk stabiel en blijven een belangrijke sterkte.

Dit betekent vooral dat HR anno 2021 meer borden tegelijk draaiend houdt. Ook andere HR-domeinen stegen immers in prioriteit. Denk maar aan teamwork, performance management en HR operational excellence die dankzij een betere beheersing wisten door te groeien tot een sterkte.

Nog steeds focus op groei

Het voorbereiden van de organisatie op groei zakte als prioriteit, maar bleef net als selectie & werving wel nog steeds belangrijk.  Ook minder hoog op de agenda vinden we retentie en Employer Branding. Opvallend, want Employer Branding stond bij de vorige HR Barometer nog in de top 5 van prioriteiten.

Opmerkelijk genoeg, bleef de voorbereiding van de organisatie op stagnatie of downsizing - zelfs in deze crisistijden- extreem laag op de prioriteitenlijst staan. De HR-verantwoordelijken tonen hiermee dat er nog sterk geloof is in de toekomst en ontwikkeling van hun organisatie.

Ruimte voor verbetering

Dat neemt niet weg dat we een aantal verbeterdomeinen kunnen aanstippen. HR-praktijken die hoge prioriteit krijgen maar waarin organisaties zich minder deskundig voelen, zijn bijvoorbeeld digitale transformatie en agility. Ook voelen ondernemingen zich nog niet volledig klaar voor een strategische personeelsplanning. Organisaties beseffen al te goed hoe belangrijk het is om de digitale evoluties snel bij te benen en om agile te werken.

De impact van Covid-19

Uiteraard was de impact van Covid-19 en alle bijhorende maatregelen dit jaar aanzienlijk. De gezondheidscrisis bracht dan ook de nodige nieuwe uitdagingen mee voor de HR-afdelingen. Zeer zeker op het vlak van welzijn, connectie, telewerken en communicatie. Om dit te managen werden de HR-afdelingen strategischer en/of meer operationeel, maar net zo goed een stuk digitaler. Het aantal niet-coronagerelateerde uitdagingen bleef al bij al beperkt.

We kunnen besluiten dat Covid-19 het bord van HR groter heeft gemaakt. Meer HR-domeinen zijn prioritair geworden, de HR- afdeling is belangrijker geworden en heeft meer impact gekregen onder impuls van de pandemie.

Hoe zal de toekomst eruit zien?

De HR-verantwoordelijken verwachten voor het komende jaar vooral opnieuw in te kunnen zetten op leiderschapsontwikkeling en talent management. Maar de nieuwe manier van werken, welzijn en digitale transformatie zullen blijvend op de prioriteitenlijst staan. Het komende jaar, maar waarschijnlijk ook ver daarna.

Over de HR Barometer

De HR Barometer 2021 werd gerealiseerd in samenwerking met Vlerick Business School. Deze online enquête bevraagt de HR-verantwoordelijken van de grootste Belgische bedrijven. Er namen 104 organisaties deel aan de studie, samen vertegenwoordigen deze bedrijven ruim 363.631 werknemers. Het onderzoek werd geleid door Ellen Volckaert (Hudson) en professor Dirk Buyens (Vlerick).

Meer weten?

Download de volledige resultaten van de HR Barometer 2021.

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs