HR Barometer 2025 - Implementatie van AI in HR

Tekort aan expertise, tijd en budget zijn de grootste struikelblokken voor implementatie van AI in HR. Het verbeteren van de ‘employee experience’ is tegelijkertijd de grootste drijfveer. AI is al breed geïntegreerd in sectoren zoals IT, marketing en customer service, maar de adoptie binnen HR blijft achter.

HR Strategie
02.04.2025
Ellen Volckaert

Voorzichtige AI-adoptie binnen HR

AI is al breed geïntegreerd in sectoren zoals IT, marketing en customer service, maar de adoptie binnen HR blijft achter. Dit komt niet door weerstand, maar door een voorzichtige, stapsgewijze aanpak. Concrete AI-projecten hebben binnen HR een lage prioriteit door andere uitdagingen. Toch staan HR-leiders open voor AI en zien ze het niet als een voorbijgaande trend of bedreiging voor menselijke intelligentie. Dat blijkt uit de 11de editie van de HR Barometer, een jaarlijks onderzoek van Vlerick Business School en Hudson bij 123 van de 250 grootste Belgische werkgevers.

Wat opvalt, is dat geen enkele HR-director bewust kiest om AI uit te sluiten. Er wordt volop geëxperimenteerd, zij het met kleine, gecontroleerde stappen. Toch geeft 59% aan dat AI nauwelijks of beperkt wordt gebruikt, en vindt 58% de adoptie te traag. Daarnaast mist 24% een duidelijke AI-strategie binnen HR.

De grootste uitdagingen liggen niet bij ethische vraagstukken, regelgeving of vertrouwen, maar een gebrek aan expertise, budget, tijd en kwalitatieve data worden als de grootste struikelblokken ervaren bij de bredere implementatie van AI in HR.

De strategie rond implementatie van AI verschilt overigens sterk: slechts 3% kiest voor volledige integratie, terwijl 45% AI stapsgewijs invoert. Daarnaast focust 14% op slechts enkele administratieve processen, en wacht nog eens 14% af tot er meer kennis over de technologie is. Momenteel wordt AI vooral ingezet voor contentcreatie, zoals vacatureteksten en video’s (69%). Complexere toepassingen, zoals predictive algoritmes voor cv-analyse en voorspellingen van turnover (14%), automatisering van HR-processen (18%) en chatbots voor communicatie (25%), blijven voorlopig minder gangbaar.

Focus op Waardecreatie en Employee Experience

AI wordt vooral gezien als een middel voor waardecreatie (48%) en minder als een manier om kosten te besparen (29%). Het verbeteren van de ‘employee experience’ is dan ook de belangrijkste drijfveer.

De meeste toepassingen van AI liggen in recruitment (70%) en HR operations (60%), gevolgd door jobarchitectuur (52%), selectie (50%) en L&D (46%). Talentmanagement (17%) blijft voorlopig het minst beïnvloed door AI.

Daarnaast speelt HR een sleutelrol in de bredere AI-transformatie binnen organisaties. Dit gebeurt vooral via AI-trainingen (46%), kennisdeling (40%) en het aantrekken van talent met AI-vaardigheden (39%). Zo groeit HR uit tot een strategische partner in de digitale transitie.

Hoewel AI in HR momenteel een lage prioriteit heeft en hoewel CHRO’s te kennen geven dat hun mastery op dit moment nog eerder laag is, wordt er toch volop geëxperimenteerd met AI toepassingen in HRM. Daarbij zien we dat er een sterk geloof is dat AI kan helpen om tijd vrij te maken voor strategische prioriteiten zoals strategisch workforce management en competentiebeheer enerzijds, en anderzijds groeit de overtuiging dat het de kwaliteit van een aantal HR-processen en -beslissingen sterk kan verhogen, wat de rol van HR als een strategische business partner nog sterker in de verf zet.
Dirk Buyens
Professor Human Resources Management aan Vlerick Business School

AI en Werkgelegenheid: geen directe bedreiging

De invloed van AI op werkgelegenheid blijft een veelbesproken thema. Bijna de helft van de HR-directors verwacht geen baanverlies binnen hun organisatie door AI, terwijl slechts 20% denkt dat de impact groot zal zijn. Dit onderstreept dat AI niet bedoeld is om werknemers te vervangen, maar juist om hen te ondersteunen en versterken.

Met de opkomst van strengere regulering zoals de AI Act, wordt het voor HR cruciaal om een strategisch pad uit te stippelen. AI-toepassingen in HR worden beschouwd als hoog-risico, wat betekent dat transparantie, ethiek en menselijk toezicht absolute prioriteiten zijn. Dit vraagt om een doordachte aanpak waarbij HR de balans vindt tussen innovatie en compliance.

De toekomst van AI in HR is er geen van onmiddellijke disruptie. HR beweegt zich stap voor stap in de AI-revolutie, met een focus op waardecreatie en verantwoord experimenteren. De komende jaren zullen cruciaal zijn om AI in HR verder te laten groeien, zodat het ten dienste kan staan van het menselijk kapitaal in de organisatie.
Ellen Volckaert
Senior Manager R&D bij Hudson

Over de HR Barometer

De HR barometer is een jaarlijks initiatief van Vlerick Business School en Hudson. Deze online-survey werd bij 250 hr-managers en -directeurs van de grootste for-profitorganisaties in België afgenomen. In totaal namen 123 organisaties deel aan de survey. Het onderzoek stond onder leiding van Ellen Volckaert (Hudson) en professor Dirk Buyens (Vlerick Business School).

Wenst u meer informatie?

Contacteer ons of registreer gratis voor ons webinar op dinsdag 29 april 2025 waarbij we de resultaten van de HR Barometer delen om je een inzicht te geven in wat er gebeurt in HR in Belgische organisaties. We verwelkomen twee respondenten van het onderzoek (Ethias & Lunch Garden) als gastsprekers om hun getuigenis te geven. 

HR-vraagstukken? Daar leven wij voor!

Samen vinden we de beste oplossing voor uw organisatie! Onze consultants staan klaar om u te helpen en nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Nieuwste jobs